Heropbouw van een designklassieker: de LC4 Chaise Longue van Le Corbusier.

Klant:
Fotografe Ines De Haes
Project:
Vier stoelen uit de jaren '50 moesten worden gestoffeerd
Materialen:
Vilt, polystyreenschuim
Merk:
Herman Miller
Designer:
Ray Eames was een Amerikaanse artiest, ontwerper, architect en filmregisseur. Samen met haar echtgenoot Charles Eames en de Eames Office is zij verantwoordelijk voor vele klassieke ontwerpen uit de 20e eeuw, waaronder de Eames Lounge-stoel.

De stijlvolle gepensioneerde zakenman die me contacteerde hield al jaren vast aan dit verroest onderstel. Hij vond het zelf, toevallig. Bij de uitbreiding van zijn zaak in '97 kocht hij een oude loods. Daar achterin tussen de achtergebleven spullen, vond hij dit verroest onderstel. Na wat rondvragen, besefte hij dat hij een uniek meubelstuk in handen had. Het frame verhuisde door de jaren met hem mee. En kwam nu bij atelier Leerstof terecht.

Dus met veel respect, als vormgever en als ambachtsvrouw ging ik aan de slag. Eerst was er de zoektocht naar een stielman om het onderstel opnieuw te chromeren en voor mezelf om het patroon juist te krijgen, alle detailafwerking moet correct zijn. Bij een collega interieurontwerper (Mastermeubel) kreeg ik de kans om een gelijkaardig model te bekijken en op te meten.

De LC4 Chaise Longue is opgebouwd uit twee afzonderlijke en verschillende elementen: de basis en de stoel. De stoel, bestaande uit een buisvormig verchroomd stalen frame met elastische bandjes en leren bekleding, kan bewegen op de basis. De stoel is traploos 'verstelbaar' en in elke stand is de stoel in balans. Hij kan dus neergezet worden van helemaal rechtop tot volledige in rust. De vorm van de stoel is het resultaat van een studie naar de menselijke anatomie. De LC4 wordt nog steeds gemaakt door Cassina, in Italië.

De LC4 Chaise Longue is een stoel ontworpen door Le Corbusier en Charlotte Perriand, zij was in die periode in dienst bij het ontwerpbureau van Le Corbusier. Perriand had, eind jaren '30, een grote invloed in de uitwerking van deze klassieker.

Klant:
Francis en Gerda Francis en Gerda
Project:
LC4 Chaise Longue
Stofkeuze:
leder
Merk:
Cassina
Designer:
Le Corbusier en Charlotte Perriand

Wil je een stoel of sofa laten stofferen? Neem contact op met Ann, professioneel stoffeerder.

Heb je een vraag voor Atelier Leerstof? Een project in stof of leder. Stuur ons een mail via info@atelierleerstof.be of laat het ons weten via onderstaand formulier:

Dank je, wij hebben je bericht goed ontvangen en nemen zo snel mogelijk contact met je op!
Oops! Something went wrong while submitting the form.